Lancaster Presbyterian Church Renovations & Expansion


< Back

Lancaster Presbyterian Church Renovations & Expansion

Location
Lancaster, NY, USA
Year Completed
2002
Building Type
Renovation/Addition
Size
5,000 sq. ft.
Cost
$1.500,000
Client
Lancaster Presbyterian Church

HHL Architects prepared a Master Plan, designed expanded parking, and then redesigned this 160+ year-old historic sanctuary, doubling the seating capacity to 360. The plan orientation was rotated 180 degrees, (matching the original sanctuary design) and the south wall was removed to expand into a new addition, enabling a new balcony. Existing pews, paneling, and windows were refurbished, while the former organ woodwork was reconfigured to create the new paneled chancel. A new digital organ reused the original pipes.

The former rear balcony, now located in the front behind the new chancel, is used as the choir loft. A new glass addition, behind the sanctuary, provides a formal Narthex and connects the adjacent education building to the sanctuary. The project also won Honorable Mention for the 2004 AIA Buffalo/WNY Chapter Award for Renovation/Adaptive Reuse.

< BACK